BAKETIPS

Hvordan forme et brød

Det å forme et brød kan kanskje høres enkelt ut, men som med mye annet krever også dette en viss teknikk og erfaring. Vi anbefaler å starte med å forme deigen til et rektangel. Deretter folder du halve deigen, presser ned med håndflaten og drar hjørnene til midten. Fold så halve deigen på nytt og press ned – da skal brødet være klart til å legge i bakeformen. I videoen viser vi hvordan du enkelt kan forme et brød – steg for steg.

Baketips for gjærbakst

For å lykkes med gjærbakst, er det flere ting å ta hensyn til under bakingen. Man kan gjøre det enkelt, eller litt mer komplisert avhengig av hvor erfaren du er. Noe av det viktigste er å forberede bakingen, lese oppskriften og følge den nøye. For et godt bakeresultat er det alltid like viktig å elte og heve deigen lenge nok.

Les alle baketipsene!

Baketips for gjærbakst -foto av kjøkkenhåndklede over en bakebolle med deig.
Marengs blir pisket i en kjøkkenmaskin.

Baketips om marengs

Det finnes flere måter å lage marengs på, og de har litt forskjellige bruksområder. Fellesnevneren for marengs er lette bunner av stivpiskede eggehviter og sukker som er stekt ved svak varme over lengre tid. Skal eggehvitene være kalde eller romtempererte og hva er årsaken til at marengsen ikke blir stiv?

Les våre gode råd!

Mørdeig

Mørdeig brukes til tørre kaker – alt fra terter, kaker, kjeks til paier. I deigen brukes minimalt med væske, og det et er fettet som binder sammen deigen. Vi gir deg tips om hvordan du får en vellykket mørdeig, og du kan finne gode oppskrifter du kan bruke for et vellykket resultat.

Les tipsene!

Mørdeig blir knadd av to hender.
Nystekt sukkerbrød på en bakerist.

Baketips for sukkerbrød

Et vellykket sukkerbrød er ikke alltid like lett å får til. Det er mange fallgruver underveis. Ved siden av at en vellykket bløtkakebunn skal smake godt, skal den bli  jevn i høyden og ikke for tørr. Det er flere ting å huske på for en jevn og fin bunn som ikke blir tørr i kaken. Les våre beste tips for å få vellykkede kakebunner!

Les våre beste tips for vellykkede kakebunner!

Baketips for bløtkaken

Bløtkaken har vanligvis ett eller to lag med krem, og det er vanlig å dynke kaken for at den ikke skal bli for tørr. Hvordan type kremfyll man ønsker å bruke, er smak og behag. Uansett valg, er det noen småting man bør huske på for å få en vellykket bløtkake som smaker godt!

Les tipsene!

Bløtkake med friske jordbær på toppen.
Surdeig i en plastkopp - klar for å bake med surdeig.

Bake med surdeig

Å bake med surdeig er både gøy og spennende ved side av at det er svært lett. Du trenger bare mel og vann for å lage en surdeigsstarter. Husk bare at den må mates hver uke, slik at man holder liv i den. Surdeig kan brukes til både brød, rundstykker, vafler og pizza for å nevne noe. Har du ikke lyst å lage egen surdeigsstarter for å mate den hver uke, kan du kjøpe en bakeklar surdeig i butikken.

Les mer!

Holdbarhet på julekaker

Hva er egentlig holdbarheten på de forskjellige julekakene, og hvordan skal de best oppbevares? Mange av julekakene kan bakes i god tid før jul, men ikke alle. Noen kan fryses ned, og andre ikke. Vi gir deg våre beste tips på oppbevaring av årets julekaker slik at du kan bake og kose deg med baksten i god tid før jul.

Les mer!

Holdbarhet på julekaker - pepperkaker i et norgesglass.
Baketips - dame som knar en deig.

Spørsmål om gjærbakst

Gjærbakst er en kunst, men øvelse gjør mester. Det er ingen tvil om at jo mer man baker, jo bedre blir man. Her finner du ofte stilte spørsmål i forbindelse med gjærbakst og de utfordringer du kan møte på underveis.

Se spørsmål og svar!

Baketips for marsipankaken

Marsipankaken er festkaken over alle kaker! Enten det er bryllup, konfirmasjon, barnedåp eller 50-årsdag er marsipankaken en selvskreven gjest. Heldigvis er den ikke så vanskelig å lage som mange tror.

Les tipsene!

Marsipankake med friske bær på et hvitt fat.
Bake med barn i et kjøkken. Mor og barn.

Bake med barn

Det å bake med barn er en fin aktivitet å gjøre sammen, og barna elsker det! Slipp dem til på kjøkkenet, og du blir imponert over hvor mye de faktisk får til. En bakedag for barn og voksne skaper gode minner!

Les tipsene!

Spennende matpakker

Det å spise flere måltider om dagen er viktig for å holde et stabilt blodsukker. Når det går for lang tid mellom måltidene, går kroppen tom for energi. Grovt brød eller rundstykker helt nødvendig for at vi skal yte det beste gjennom hele dagen!

Les tipsene!

Matpakker med pålegg og grønnsaker på en trefjøl.
Temperere sjokolade i vannbad.

Temperere sjokolade

Får å få en skinnende og glatt sjokolade som stivner etter at den er smeltet, må man temperere sjokoladen riktig. Sjokolade inneholder forskjellige «krystaller» som smelter og stivner på forskjellige tidspunkter. Av den grunn må man temperere sjokolade med spesielle temperaturer slik at man får en jevn masse som stivner samtidig. Temperert sjokolade kan brukes til å lage konfekt, hjemmelaget kakepynt, til kjeks og andre småkaker og mye mer.

Les alt om temperering av sjokolade>>

 

 

Antall personer pr kake

Festkaker ønsker man gjerne å dele opp i like mange kakestykker og de skal være `pent skåret. Men, det kan være vanskelig å beregne hvor mange personer en kake er beregnet til, for mange er skikkelige kakemonser og forsyner seg gjerne mer enn en gang.

Se hvordan skjære opp kaker!

Rund ostekake viser antall personer per kake
Hvor mye gjær i en oppskrift

HVOR MYE GJÆR I EN OPPSKRIFT?

For et vellykket bakeresultat som smaker godt, er det like viktig å bruke rett mengde gjær som vanntemperatur, eltetid og hevetid på deigen.

Les mer

MUFFINS

De aller fleste muffins er lette å lage og man trenger lite utstyr for å trylle frem disse herlige småkakene på kort tid.

Les mer

Muffins på en rosa tallerken.
Tilbehør til grillmaten

TILBEHØR TIL GRILLMATEN

Vi nordmenn har dilla på grilling! Etter en lang og kald vinter er det mange av oss som ser frem til påfyll av sol, sommer, bading og ikke minst: til å ta frem grillen igjen – og invitere til fest!

Les mer

OPPSKRIFTER PÅ PÅSKEKAKER

Det er mye kos og tradisjoner forbundet med påsken. Vi pynter med påskeharer og gule kyllinger, maler egg og leser påskekrim. God mat er for mange en viktig del av tradisjonen, og noe søtt smaker alltid ekstra godt etter en deilig middag, eller en lang skitur!

Les mer

Kos med baking til påske
Gammelt brød i en linpose

SLIK BRUKER DU OPP GAMMELT BRØD

Norske husholdninger kaster enormt mange brød om året. Det kan du bidra til å gjøre noe med. Brød holder lenger om det oppbevares riktig, og begynner brødet å bli tørt, kan det forvandles til nye gode matretter.

Les mer

KONVERTERING AV KAKEFORMER

Konvertering av kakeformer er ikke alltid like lett, og det kan være frustrerende å ha en oppskrift man vil bake uten å ha det utstyret som trengs.

Les mer

Konvertering av kakeformer - sjokoladekake i springform
En pizza på grillen.

PIZZA PÅ GRILLEN

Lær hvordan du steker pizza på grillen. Grill med lokk, pizzastein og en god pizzabunn er selve utgangspunktet. Deretter kommer ditt valg av gode råvarer og et varmt hjerte for hjemmelaget pizza!

Les mer

Hevemidler – hva er forskjellen?

Det finnes forskjellige typer hevemidler og de fungere på forskjellige måter. Visste du for eksempel at røre som inneholder natron ikke bør stå å svelle?

Les mer

Hevemidler som natron, hornsalt og tørrgjær i original emballasje.
Fastelavnsboller

Fastelavnsboller

Vi koser oss med nystekte fastelavnsboller med krem og godt fyll minst èn gang om året – på selveste fastelavnssøndag. Fastelavn faller alltid på en søndag og er bollenes dag. Det spises enorme mengder boller med godt fyll denne dagen. Vi forteller deg hvorfor og gir deg gode oppskrifter!

Les mer

Surdeigsstarter

Surdeigsstarter, hva er egentlig det? Det er mange begreper som benyttes når man snakker om surdeig, og begrepene benyttes gjerne litt om hverandre. Vi vil derfor på en enklere måte forklare forskjellen på begrepene som benyttes.

Les mer

Surdeigsstarter i et glass på et kjøkkenhåndklede.
Julebakst - stjerne som deigemne i en hånd.

JULEBAKST

Når julen står på gløtt er vi alle forventningsfulle til denne tiden, og det er mye som skal forberedes. Gaver skal handles, huset skal pyntes, maten skal forberedes og julebaksten skal ligge godt bevart i sine kakebokser. Det er bare å brette opp ermene, men start forberedelsene i god til slik at juletiden kan nytes med lave skuldre!

Les mer

Forskjellige typer tørrgjær – hva er forskjellen?

Test av tørrgjær ble utført av Matkontrollen 4. oktober 2018. De testet de tre typene tørrgjær som finnes i butikkhyllene, altså tørrgjær original, tørrgjær for søte deiger og pizzagjær. Hva er forskjellen?

Les mer

Test av tørrgjær - tre typer tørrgjær i original emballasje.

Fryse og tine brød

Hvordan skal man fryse og tine brød på best mulig måte, slik at skorpen ikke faller at og at brødet blir for tørt?

Les mer

Ofte stilte spørsmål om surdeig

Spørsmål om surdeig dukker stadig vekk opp, og det er ikke rart det er mange spørsmål rundt dette magiske produktet. Er den ferdig kjøpte like bra som den man lager fra bunnen av, og hva er forskjellen på hjemmelaget og bakeklar surdeig? Vi vil forsøke å forklare deg så godt vi kan!

Les mer

Spørsmål om surdeig - foto av surdeig i glass.
Kornsorter i Norge - nærbilde av en hveteakse.

Kornsorter i Norge

Korn er verdens viktigste matvare, og spises av både mennesker og dyr. I Norge dyrkes det mest av hvete, havre, bygg og rug. Av disse kornsortene er det hvete og havre vi bruker aller mest av til matproduksjon. Det nordmenn spiser aller mest av disse kornsortene, er hvete og rug. Bygg og havre brukes her til lands for det meste til dyrefôr, men er blitt mer vanlig i de senere årene å bruke i mat som gryn og grøt.

Les mer

BAKERENS HEMMELIGHET

Hvorfor blir bakerens bakervarer ofte store, luftige og har lenger holdbarhet enn det du baker selv?

Les mer

Bakerens hemmelighet - nystekte brød og rundstykker bakt med bakehjelpemidler.
Nystekt pizza med grov pizzabunn.

Om pizzagjær kontra vanlig gjær

Pizzagjær er et merkelig produkt, tenker mange. Vi forstår at mange tenker slik, siden man kan bruke helt vanlig gjær til pizzabunner med et godt resultat! I denne artikkelen vil forklare deg hva som er fordelen med å bruke pizzagjær i pizzabunner fremfor vanlig gjær.

Les mer

Surdeig – hva er det?

Surdeig, også kalt surdeigskultur, består av mel og vann som fermenteres over tid i romtemperatur.

Les mer

Hjemme laget surdeig i to glass på en trefjøl.
Omregning av vekt med desilitermål i aluminium.

Omregning av vekt

Hvor mange desiliter er 1 kilo mel?

Omregning av vekt og mål er nyttig hvis batteriene på kjøkkenvekten er flate og du må ty til et desilitermål i stedet. Enten du skal bake gjærbakst eller kaker, er det svært viktig at du er nøyaktig når du måler opp ingrediensene.

Les mer

Gjær – hva er det?

Gjær er en encellet sopp som heter Saccharomyces cerevisiae og består av vann, protein, karbohydrater, fett, mineraler og B-vitaminer.

Les mer

Gjær. Fersk- og tørrgjær på en asjett.