BAKETIPS

Baketips for gjærbakst og en kake eller to!

Baketips blir man aldri mett på, for det finnes så mange bra tips!

Man trenger ikke mye for å bake, men en stor bakebolle, en kjøkkenvekt og et litermål kommer alltid til nytte. Har du dette, så har du i grunn det som skal til for å bake. For den som baker mye, kan en eltemaskin være svært nyttig og forenkle jobben en hel del. Det er for eksempel tungt å elte en gjærdeig for hånd, og det er ganske viktig at den blir eltet tilstrekkelig for at deigen skal få et godt glutennettverk som gir et bra bakeresultat.

Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å bake første gang med en som har litt erfaring. Da kan du se smarte knep og spørre om det du måtte lure på. Vi deler her våre beste baketips for gjærbakst og kakebaking – lykke til!

Holdbarhet på julekaker

Hva er egentlig holdbarheten på de forskjellige julekakene, og hvordan skal de best oppbevares? Mange av julekakene kan bakes i god tid før jul, men ikke alle. Noen kan fryses ned, og andre ikke. Vi gir deg våre beste tips på oppbevaring av årets julekaker slik at du kan bake og kose deg med baksten i god tid før jul.

Les mer!

Holdbarhet på julekaker - pepperkaker i et norgesglass.
Marengs blir pisket i en kjøkkenmaskin.

Baketips om marengs

Fellesnevneren for marengs er lette bunner av stivpiskede eggehviter og sukker som er stekt ved svak varme over lengre tid. Visste du at marengs kan lages på flere måter?

Les mer!

Mørdeig

Mørdeig brukes til tørre kaker – alt fra terter, kaker, kjeks til paier. Man brukes minimalt med væske, og det et er fettet som binder sammen deigen. Vi gir deg tips om hvordan du får en vellykket mørdeig, og du kan finne gode oppskrifter du kan bruke.

Les tipsene!

Mørdeig blir knadd av to hender.
Nystekt sukkerbrød på en bakerist.

Baketips om sukkerbrød

Et vellykket sukkerbrød er ikke alltid like lett å får til. Det er mange fallgruver underveis. Ved siden av at en vellykket bløtkakebunn skal smake godt, skal den bli  jevn i høyden og ikke for tørr. Det er flere ting å huske på. Les våre beste tips for å få vellykkede kakebunner!

Les tipsene!

Baketips for bløtkaken

Bløtkaken har vanligvis ett eller to lag med krem, og det er vanlig å dynke kaken for at den ikke skal bli for tørr. Hvordan type kremfyll man ønsker å bruke, er smak og behag. Uansett valg, er det noen småting man bør huske på for å få en vellykket bløtkake som er god!

Les tipsene!

Bløtkake med friske jordbær på toppen.
Hjemmelaget surdeig i glass.

Hjemmelaget surdeig

Har du tid og tålmodighet, er det gøy å lage egen surdeig. Husk bare at den må «mates» hver uke, slik at man holder liv i den! Surdeig kan brukes til brød og pizza. Har du verken tid eller tålmodighet til, kan man kjøpe en bakeklar surdeig i dagligvarehandelen.

Les mer!

Baketips for gjærbakst

For å lykkes med gjærbakst, er det flere ting å ta hensyn til under bakingen. Man kan gjøre det enkelt, eller litt mer komplisert avhengig av hvor erfaren du er.

Les tipsene!

Baketips for gjærbakst -foto av kjøkkenhåndklede over en bakebolle med deig.
Baketips - dame som knar en deig.

Spørsmål om gjærbakst

Gjærbakst er en kunst, og øvelse gjør mester! Der er ingen tvil om at jo mer man baker, jo bedre blir man. Her finner du ofte stilte spørsmål i forbindelse med gjærbakst.

Se spørsmål og svar!

Baketips for marsipankaken

Marsipankaken er festkaken over alle kaker! Enten det er bryllup, konfirmasjon, barnedåp eller 50-årsdag er marsipankaken en selvskreven gjest. Heldigvis er den ikke så vanskelig å lage som mange tror.

Les tipsene!

Marsipankake med friske bær på et hvitt fat.
Bake med barn i et kjøkken. Mor og barn.

Bake med barn

Det å bake med barn er en fin aktivitet å gjøre sammen, og barna elsker det! Slipp dem til på kjøkkenet, og du blir imponert over hvor mye de faktisk får til. En bakedag for barn og voksne skaper gode minner!

Les tipsene!

Spennende matpakker

Det å spise flere måltider om dagen er viktig for å holde et stabilt blodsukker. Når det går for lang tid mellom måltidene, går kroppen tom for energi. Grovt brød eller rundstykker helt nødvendig for at vi skal yte det beste gjennom hele dagen!

Les tipsene!

Matpakker med pålegg og grønnsaker på en trefjøl.
Temperere sjokolade i vannbad.

Temperere sjokolade

Får å få en skinnende og glatt sjokolade som stivner etter at den er smeltet, må man temperere sjokoladen riktig. Sjokolade inneholder forskjellige «krystaller» som smelter og stivner på forskjellige tidspunkter. Av den grunn må man temperere sjokolade med spesielle temperaturer slik at man får en jevn masse som stivner samtidig. Temperert sjokolade kan brukes til å lage konfekt, hjemmelaget kakepynt, til kjeks og andre småkaker og mye mer.

Les alt om temperering av sjokolade>>