BAKETIPS

Baketips for gjærbakst og en kake eller to!

Baketips blir man aldri mett på, for det finnes så mange bra tips å få.

Man trenger ikke mye utstyr for å bake, men en stor bakebolle, en kjøkkenvekt og et litermål kommer alltid til nytte. Har du dette, så har du i grunn det som skal til for å bake. For den som baker mye gjærbakst, kan en kjøkkenmaskin med en eltefunkjson være svært nyttig, og forenkler jobben en hel del. Det kan være tungt å elte en gjærdeig for hånd, og det er ganske viktig at den blir eltet tilstrekkelig for at deigen skal få et godt glutennettverk som gir et bra bakeresultat. Gjør deg også kjent med stekeovnen din. Steketiden som er oppgitt i oppskrifter du finner på nettet vil alltid varierer litt, for stekeovner er forskjellige.

Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å bake første gang med en som har litt erfaring. Da kan du se smarte knep og spørre om det du måtte lure på. Vi deler her våre beste baketips for gjærbakst og kakebaking, enten du er nybegynner eller en litt mer erfaren med gjærbakst eller kakebaking – lykke til!

Baketips for gjærbakst

For å lykkes med gjærbakst, er det flere ting å ta hensyn til under bakingen. Man kan gjøre det enkelt, eller litt mer komplisert avhengig av hvor erfaren du er. Noe av det viktigste er å forberede bakingen, lese oppskriften og følge den nøye. For et godt bakeresultat er det alltid like viktig å elte og heve deigen lenge nok.

Les alle baketipsene!

Baketips for gjærbakst -foto av kjøkkenhåndklede over en bakebolle med deig.
Marengs blir pisket i en kjøkkenmaskin.

Baketips om marengs

Det finnes flere måter å lage marengs på, og de har litt forskjellige bruksområder. Fellesnevneren for marengs er lette bunner av stivpiskede eggehviter og sukker som er stekt ved svak varme over lengre tid. Skal eggehvitene være kalde eller romtempererte og hva er årsaken til at marengsen ikke blir stiv?

Les våre gode råd!

Mørdeig

Mørdeig brukes til tørre kaker – alt fra terter, kaker, kjeks til paier. I deigen brukes minimalt med væske, og det et er fettet som binder sammen deigen. Vi gir deg tips om hvordan du får en vellykket mørdeig, og du kan finne gode oppskrifter du kan bruke for et vellykket resultat.

Les tipsene!

Mørdeig blir knadd av to hender.
Nystekt sukkerbrød på en bakerist.

Baketips om sukkerbrød

Et vellykket sukkerbrød er ikke alltid like lett å får til. Det er mange fallgruver underveis. Ved siden av at en vellykket bløtkakebunn skal smake godt, skal den bli  jevn i høyden og ikke for tørr. Det er flere ting å huske på for en jevn og fin bunn som ikke blir tørr i kaken. Les våre beste tips for å få vellykkede kakebunner!

Les våre beste tips for vellykkede kakebunner!

Baketips for bløtkaken

Bløtkaken har vanligvis ett eller to lag med krem, og det er vanlig å dynke kaken for at den ikke skal bli for tørr. Hvordan type kremfyll man ønsker å bruke, er smak og behag. Uansett valg, er det noen småting man bør huske på for å få en vellykket bløtkake som smaker godt!

Les tipsene!

Bløtkake med friske jordbær på toppen.
Surdeig i en plastkopp - klar for å bake med surdeig.

Bake med surdeig

Å bake med surdeig er både gøy og spennende ved side av at det er svært lett. Du trenger bare mel og vann for å lage en surdeigsstarter. Husk bare at den må mates hver uke, slik at man holder liv i den. Surdeig kan brukes til både brød, rundstykker, vafler og pizza for å nevne noe. Har du ikke lyst å lage egen surdeigsstarter for å mate den hver uke, kan du kjøpe en bakeklar surdeig i butikken.

Les mer!

Holdbarhet på julekaker

Hva er egentlig holdbarheten på de forskjellige julekakene, og hvordan skal de best oppbevares? Mange av julekakene kan bakes i god tid før jul, men ikke alle. Noen kan fryses ned, og andre ikke. Vi gir deg våre beste tips på oppbevaring av årets julekaker slik at du kan bake og kose deg med baksten i god tid før jul.

Les mer!

Holdbarhet på julekaker - pepperkaker i et norgesglass.
Baketips - dame som knar en deig.

Spørsmål om gjærbakst

Gjærbakst er en kunst, men øvelse gjør mester. Det er ingen tvil om at jo mer man baker, jo bedre blir man. Her finner du ofte stilte spørsmål i forbindelse med gjærbakst og de utfordringer du kan møte på underveis.

Se spørsmål og svar!

Baketips for marsipankaken

Marsipankaken er festkaken over alle kaker! Enten det er bryllup, konfirmasjon, barnedåp eller 50-årsdag er marsipankaken en selvskreven gjest. Heldigvis er den ikke så vanskelig å lage som mange tror.

Les tipsene!

Marsipankake med friske bær på et hvitt fat.
Bake med barn i et kjøkken. Mor og barn.

Bake med barn

Det å bake med barn er en fin aktivitet å gjøre sammen, og barna elsker det! Slipp dem til på kjøkkenet, og du blir imponert over hvor mye de faktisk får til. En bakedag for barn og voksne skaper gode minner!

Les tipsene!

Spennende matpakker

Det å spise flere måltider om dagen er viktig for å holde et stabilt blodsukker. Når det går for lang tid mellom måltidene, går kroppen tom for energi. Grovt brød eller rundstykker helt nødvendig for at vi skal yte det beste gjennom hele dagen!

Les tipsene!

Matpakker med pålegg og grønnsaker på en trefjøl.
Temperere sjokolade i vannbad.

Temperere sjokolade

Får å få en skinnende og glatt sjokolade som stivner etter at den er smeltet, må man temperere sjokoladen riktig. Sjokolade inneholder forskjellige «krystaller» som smelter og stivner på forskjellige tidspunkter. Av den grunn må man temperere sjokolade med spesielle temperaturer slik at man får en jevn masse som stivner samtidig. Temperert sjokolade kan brukes til å lage konfekt, hjemmelaget kakepynt, til kjeks og andre småkaker og mye mer.

Les alt om temperering av sjokolade>>

 

 

Antall personer pr kake

Festkaker ønsker man gjerne å dele opp i like mange kakestykker og de skal være pent skåret. Men, det kan være vanskelig å beregne hvor mange personer en kake er beregnet til, for mange er skikkelige kakemonser og forsyner seg gjerne mer enn en gang.

Se hvordan skjære opp kaker!

Rund ostekake viser antall personer per kake