BAKETIPS

Baketips for store og små

Baketips blir man aldri mett på, for det finnes så mange bra tips!

Man trenger ikke mye for å bake, men en stor bakebolle, en kjøkkenvekt og et litermål kommer alltid til nytte. Har du dette, så har du i grunn det som skal til for å bake. For den som baker mye, kan en eltemaskin være svært nyttig og forenkle jobben en hel del. Det er for eksempel tungt å elte en gjærdeig for hånd, og det er ganske viktig at den blir eltet tilstrekkelig for at deigen skal få et godt glutennettverk som gir et bra bakeresultat.

Hvis du er nybegynner, kan det være lurt å bake første gang med en som har litt erfaring. Da kan du se smarte knep og spørre om det du måtte lure på. Vi deler her våre beste baketips for gjærbakst og kakebaking – lykke til!

Dame holder en bakerist med et perfekt sukkerbrød. Foto.

Sukkerbrødet

Et vellykket sukkerbrød er ikke alltid like lett å får til. Det er mange fallgruver underveis. Ved siden av at en vellykket bløtkakebunn skal smake godt, skal den bli  jevn i høyden og ikke for tørr. Det er flere ting å huske på. Les våre beste tips for å få vellykkede kakebunner!

Les baketips!

Bløtkaken

Bløtkaken har vanligvis ett eller to lag med krem, og det er vanlig å dynke kaken for at den ikke skal bli for tørr. Hvordan type kremfyll man ønsker å bruke, er smak og behag. Uansett valg, er det noen småting man bør huske på for å få en vellykket bløtkake som er god!

Les baketips!

Bløtkake med friske jordbær. Foto.
Marengs blir pisket i en kjøkkenmaskin. Nærbilde. Foto.

Marengs

Fellesnevneren for marengs er lette bunner av stivpiskede eggehviter og sukker som er stekt ved svak varme over lengre tid. Det er flere regler å ta hensyn til for å få et vellykket resultat. Visste du at marengs kan lages på flere måter?

Les baketips!

Mørdeig

Mørdeig brukes til tørre om møre kaker – alt fra små terter, kaker, kjeks til paier. Man brukes minimalt med væske, og det et er fettet som binder sammen deigen. Vi gir deg tips om hvordan du får en vellykket mørdeig, og du kan finne gode oppskrifter du kan bruke.

Les baketips!

Mann knar en mørdeig.
Mor som baker med barn i et kjøkken. Foto.

Bake med barn

Det å bake med barn er en fin aktivitet å gjøre sammen, og barna elsker det! Slipp dem til på kjøkkenet, og du blir imponert over hvor mye de faktisk får til. En bakedag for barn og voksne skaper gode minner. Bruk enkle oppskrifter og lag verdens beste bakedag sammen!

Les baketips!

Spennende matpakker

Det å spise flere måltider om dagen er viktig for å holde et stabilt blodsukker. Når det går for lang tid mellom måltidene, går kroppen tom for energi. Derfor er en skikkelig matpakke med grovt brød eller rundstykker helt nødvendig for at vi skal yte det beste gjennom hele dagen!

Les baketips!

Matpakker som ligger på en kjøkkenbenk med brød, ost, gulrøtter, blåbær og nøtter.
Grov og fin surdeig i to forskjellige glass.

Hjemmelaget surdeig

Har du tid og tålmodighet, er det gøy å lage egen surdeig. Husk bare at den må «mates» hver uke, slik at man holder liv i den! Surdeig kan brukes til brød og pizza. Har du verken tid eller tålmodighet til, kan man kjøpe en bakeklar surdeig i dagligvarehandelen.

Les baketips!

Gjærbakst

For å lykkes med gjærbakst, er det flere ting man må tenke på underveis når man baker. Man kan gjøre det enkelt eller litt mer komplisert. Dette avhenger av mye erfaring du har med baking. Det viktigste er uansett at man forstår grunnprinsippene med en gjærdeig.

Les baketips!

Tips for gjærbakst - kjøkkenhåndklede over en bakebolle med deig. Foto.
Baketips - dame som knar en deig.

Spørsmål om gjærbakst

Gjærbakst er en kunst, og øvelse gjør mester! Der er ingen tvil om at jo mer man baker, jo bedre blir man. Det finnes flere fallgruver, og noen gang tenker man faktisk ikke over det og gjør samme feil gang på gang. Her finner du ofte stilte spørsmål i forbindelse med gjærbaking.

Se spørsmål og svar!

Slik lager du marsipankake

Marsipankaken er festkaken over alle kaker! Enten det er bryllup, konfirmasjon, barnedåp eller 50-årsdag er marsipankaken en selvskreven gjest. Heldigvis er den ikke så vanskelig å lage som mange tror.

Les baketips!

Marsipankake som er pyntet med friske blåbær og jordbær.
Utkjevlet deig for å lage glutenfrie pepperkaker.

Holdbarhet på julekaker

Hva er egentlig holdbarheten på de forskjellige julekakene, og hvordan skal de best oppbevares? Mange av julekakene kan bakes i god tid før jul, men ikke alle.  Noen kan fryses ned, og andre ikke. Vi gir deg våre beste tips på oppbevaring av årets julekaker slik at du kan bake og kose deg med baksten i god tid før jul.

Les mer!