Skip to main content

Varmluft eller ikke?

Steketid

Alle ovner er forskjellige. Noen er med varmluft og noen uten, men de fleste nyere ovner i dag er med varmluft. Det kan være litt vanskelig å vite hva man skal bruke når og hvorfor. Vi har laget en liten veiledning til deg på forskjellen av disse funksjonene, men husk at alle ovner er forskjellige!

Bookmark and Share

Hva er forskjellen?

Forskjellen på en varmluftsovn og en vanlig stekeovn er selve måten å varme opp på. I vanlige stekeovner stråler varmen ut fra elementer i bunnen og toppen inni ovnen. Hvis det skal kun stekes 1 plate med noe, er det like greit å bruke vanlig over og undervarme. Skal man steke vanlig gjærbakst er vanlig over/undervarme mest brukt.

I en varmluftsovn er det en vifte som får varmen til å sirkulere som varm luft i hele ovnen. Siden den varme luften sirkuleres jevnt inni hele ovnen, kan det stekes flere plater samtidig og det stekes på kortere tid enn med vanlig over/undervarme. Man kan også bake forskjellig type bakverk som skal ha samme temperatur men stekes med forskjellige tider. Baksten blir også jevnere stekt siden det er like varmt inni hele ovnen.

Med varmluft må man stille ovnen inn ca. 10 % lavere enn ved steking med vanlig over og undervarme. Finner du en oppskrift som krever varmluft, men ikke har dette på ovnen din kan du heve temperaturen med 10 % eller forlenge steketiden. 

TIPS!

Har du en ovn med begge funksjoner kan det være lurt og varme opp ovnen med varmluft siden det går raskere. Skru bare av varmluften hvis du ikke skal bruke denne under steking.