Skip to main content

Slik lager du hjemmelaget surdeig

Hjemmelaget surdeig

Når du skal bake surdeigsbrød trenger du surdeig. Du kan lage egen surdeig, fin eller grov. Ønsker du ikke å bruke 5-7 dager på å lage egen surdeig, kan du selvsagt benytte vår  bakeklare surdeig av fullkornshvete

Det er flere ting du må ta hensyn til underveis og i etterkant når du lager egen surdeig, så her gir vi deg noen råd på veien slik at du vil lykkes med din surdeig.

Bookmark and Share

Utstyr:

Alt utstyr du benytter må være helt rent før bruk for å unngå å tilføre uønsket bakterier og sopper. Bruk f.eks en plastikkbeholder med lokk eller noe lignende til å oppbevare surdeigsstarteren. 

Oppbevaring:

Surdeigsstarteren bør oppbevares øverst i kjøleskapet når den ikke skal brukes, da dette er den varmeste delen i kjøleskapet. Skal være bortreist en stund, kan surdeigen fryses til senere bruk.

Mating av surdeigsstarteren før bruk:

Når du skal bake surdeigsbrød, skal du mate surdeigen innen bruk. Følg oppskriftene til punkt og prikke på hjemmelaget surdeig av rugmel eller  hjemmelaget surdeig av hvetemel og eple . Matingen varierer ut fra oppskriftene. Når du vil bake surdeigsbrød, tar du surdeigen ut av kjøleskapet slik at den romtempereres. Når den er romtemperert, mater du den etter anvisningen i oppskriften og lar den stå i 4-6 timer innen du baker med den. Da er det godt med liv i surdeigen! 

Mating av surdeigsstarteren når den står på lagring:

Hvis du ikke skal bake på en stund, må du mate surdeigsstarteren som står i kjøleskapet èn gang i uken for å holde den i live. Vi vil også anbefale at du rører rundt i surdeigen et par ganger i uken, slik at den ikke skiller deg. Bunnfallet kan lett bli muggent, og er surdeigsstarteren din blitt muggen, må den kastes og du må starte på nytt. Bruker du oppskriftene på vår side, bør matingen skje som beskrevet her.

Heving av surdeigsbrød:

Når du hever surdeigsbrød i romtemperatur, vil du få en mildere smak på brødet enn om det heves på kjøl. Heves brødet på kjøl, må det heves mye lengre enn i romtemperatur og det er finere brød som er mest egnet til dette.

Bruk av gjær i surdeigsbrød:

I hovedsak skal man ikke trenge å bruke gjær i surdeigsbrød så lenge deigen får hevet lenge nok. Vi har valgt å bruke små mengder gjær i våre oppskrifter, da vi synes det forkorter hevetiden og sannsynligheten for vellykket bakst er større også for nybegynnere.

Lykke til med surdeigsbakingen!