Skip to main content

Hvordan lykkes med hjemmelaget bløtkake

Bløtkake

Ett eller to lag med krem? Dynking av bunnen? Marsipan eller krempynt? Her får du gode råd om hvordan bløtkaken blir god!

Bookmark and Share

La oss starte med sukkerbrødet. Du kan kjøpe ferdig kakebunn, men klarer du å lage eggedosis kan du også klare å bake selv. Oppskrift på sukkerbrød finner du HER. Lag gjerne bunnen en uke eller to før du skal lage kaken. Pakk bunnen god inn og oppbevar den i fryseren inntil videre. Det er enklere å dele opp et litt frossent sukkerbrød enn et som er helet ferskt. Bruk en sagekniv og vri på bunnen samtidig som du skjærer. Du bestemmer selv om  du vil ha ett eller to lag med krem, men skal du lage bløtkake til en stor fest med mange gjester vil den bli større og vare lenger med to kremlag. Altså du deler kakebunnen i tre like store deler.

Synes du bløtkaken smaker best dagen etter? Da lager du bløtkaken dagen før selskapet. Den kan også gjøres halvferdig ved at du fyller den, for så og fryse den. La kaken tine i kjøleskapet ett døgn og gjør den ferdig samme dag som den skal spises. Som navnet tilsier - dette er en kake som skal være bløt. Lag kaken derfor på fatet den skal serveres på mens du lager den. Da slipper du å få problemer med å flytte den over på et annet fat senere.

Dynking av kaken

En bløtkake er veldig mektig og det kan derfor være godt å dynke den med noe som smaker friskt.  Hovedhensikten med å dynke en kake fylt med kremfløte er å gjøre den mer saftig, men dynker du for mye vil kaka rett og slett gå i oppløsning. Det er derfor om å gjøre å begrense seg litt. Har du et hjemmelaget, rennende syltetøy behøver du ikke dynke kaken med annet enn syltetøyet du smører på bunnene. Og fremfor å bruke melk eller brus (som mange bruker), velg heller en frisk juice eller saft fra hermetisk frukt. Er selskapet av det voksne slaget kan du godt smaksette kaken med for eksempel litt appelsinlikør.

Kremfyll

Det vanligst er å fylle bløtkaken med pisket kremfløte tilsatt litt sukker. Og her ligger det mest kritiske punktet for om det blir en god eller mindre god bløtkake; kremen skal være bløtpisket, men fortsatt være fast. Vær derfor nøye med ikke å overpiske kremen. Skulle uhellet være ute kan du redde den inn igjen ved å rører inn litt upisket kremfløte. Pisket krem kan smaksettes med mye godt. Vil du bruke for eksempel bringebærsyltetøy på bunnen, tenk på hva som smaker godt sammen med bringebær. Her er noen eksempler: bær, frukt, hakkede nøtter eller smeltet sjokolade. Prøv å ikke bland for mange smaker sammen, det enkle er ofte det beste. Tilsetter du smak som gjør kremen veldig flytende? Legg en geleatinplate eller tre i kaldt vann, smelt og bland inn i kremen. Legg kaken sammen i en springform og la kremen stivne i kjøleskapet før du gjør den helt ferdig.

Krempynt eller marsipantrekk?

Skal kaken kun pyntes med kremfløte kan du redusere mengden med krem inni kaken. Isteden for legge på et tykt lag med krem på sidene, legg heller på et tynt lag med revet sjokolade, finknust kavring, ristede og høvlede mandelflak eller hakkede nøtter. Da blir den ikke så mektig. Best blir den kanskje når den er pyntet med masse frisk frukt. Kvier du deg for å trekke en kake med marsipan? Lag et lokk eller bruk ferdig kjevlet lokk som du får kjøpt. Lager du selv, kjevle ut marsipanen i en rundt form ca. 5 mm tykk og skjær ut en sirkel med samme radius som hele kaken, inkludert sidene. Pynt lokket ferdig i god tid, Det kan oppbevares på kjøkkenbenken i mange dager og legges rett på bløtkaken når den er ferdig laget. Fuktigheten fra kaken vil gjøre det mykt igjen i løpet av kort tid!

Lykke til med kakebakingen!