Skip to main content

Å bake med barn

Baker med barn

Barn elsker å bake! La dem slippe til på kjøkkenet, og du vil bli imponert over hvor mye de faktisk får til. En felles bakedag for små og store bakere er en utrolig hyggelig tradisjon som barna vil elske. Og alle vet jo at kaker og boller smaker MYE BEDRE når du har bakt dem selv.

Bookmark and Share

De fleste barn synes det er spennende å se hva som skjer på kjøkkenet, enten det lages middag eller bakes kaker. Fra 4-5 års alder kan de fleste delta aktivt, og jo større de blir, jo mer kan de gjøre.

Barn er forskjellige, men de fleste kan hjelpe til med å:

  • Finne frem ingredienser
  • Måle opp riktig mengde
  • Blande deigen
  • Forme kreative boller
  • Rydde og vaske opp

Smart å starte med gjærbakst

Gjærbakst er den beste introduksjonen til kjøkkenet for de aller fleste. Det er relativt enkelt, har få ingredienser – og resultatet blir alltid supergodt. Dessuten synes mange barn det er spennende å følge med når deigen heves.

Finn gjerne frem alle ingredienser og alt av utstyr på forhånd, så er det lett for barna å finne frem. Det kan være vanskelig å holde konsentrasjonen på topp en hel bakedag, men det er mye lettere hvis alt står på bordet og ikke inne i skuffer og skap.

Les også våre 7 trinn til en vellykket gjærbakst.

Enkle oppskrifter er viktig

De fleste velger nok å lese oppskriften høyt for barna. Da er det lett å passe på at de gjør hvert enkelt steg riktig før de går videre til neste punkt. Vil du gi barna en ekstra utfordring, kan du la dem følge enkle oppskrifter selv.

Selv om barnet ikke kan lese, kan det følge oppskrifter! Alt du trenger å gjøre, er å tegne boller, redskaper og ingredienser og antall skjeer og kopper som skal i deigen. Da blir det enda morsommere å ”bake selv”.

Brent barn skyr ilden

Skal barna trives på kjøkkenet, må de være trygge. Det betyr ikke at du må holde dem langt unna stekeovn og kokeplater, men at de skal lære å være forsiktige. Får de med seg gode rutiner allerede nå, blir de enda tryggere på kjøkkenet senere. Og husk: Øvelse gjør mester!

Den perfekte bollen

Barn og voksne er ikke alltid enige om hvordan er perfekt bolle ser ut. Du tenker kanskje at den skal være rund og symmetrisk. Barna foretrekker sannsynligvis boller som ser ut som en katt, en marsboer, en prinsesse eller et magisk sverd. Og akkurat i dag bør barna få rett…

Det morsomste med baking er jo nettopp det å forme små figurer og lage sine egne, helt personlige boller. Vær tålmodig og skryt av barna når de er kreative – og så kan du også skryte av dem når de lager fine, runde boller. Husk også at barna blir stolte hvis de får ha med egne boller til barnehage eller skole, og at barna må få lov til å servere egne boller når dere har gjester.

Uansett hvordan bollene blir, er det viktig at vi voksne ikke går inn og endrer på det barna har gjort. Da er det bedre at dere deler deigen mellom dere, og at du får lage noen voksen-boller som er akkurat så runde som du vil ha dem.

Hvem skal rydde og vaske opp?

Du kan regne med at barna roter og griser litt mer på kjøkkenet enn når du baker selv. Det hører med til en ordentlig bakedag. Men det er ingen selvfølge at det er du som skal rydde og vaske opp.

Barna kan absolutt hjelpe til med både rydding og oppvask. Det beste er om de lærer å rydde og vaske opp underveis. Da er det mye lettere å rydde opp til slutt, og dessuten går selve bakingen også mye lettere.

Gjør det til en vane at alle hjelper til å rydde og vaske mens bollene står i ovnen, slik at det blir en naturlig del av bakingen.

Verdens beste bakedag!

Det aller viktigste rådet for en vellykket bakedag, handler ikke om ingredienser eller heving. Husk å sette ned tempoet og bake på barnas premisser. Først og fremst: Vær tålmodig. Barna liker ikke stress og mas. Det du opplever som somling med eltingen, er barnets første møtet med deigens konsistens. Barna lærer med alle sanser, og det må vi la dem få lov til.

Her finner du gode oppskrifter tilpasset små kokker.

Lykke til med bakingen!