Skip to main content

Om forskjellige meltyper

Forskjellige meltyper

Vi deler ofte melet opp i fem hovedkategorier: siktet mel, sammalt mel (fint/grovt/, helkorn, kli og kim). Inndelingen forteller oss hvilken del av kornet man bruker, og hvor fint eller grovt kornet har blitt malt. Det finnes også en rekke økologiske melvarianter av hvete og spelt. Grovt og fint sammalt mel er malt av hele kornet. Forskjellen er utmalingsgraden. Grovt mel inneholder mer av de viktige næringsstoffene enn hva det fine melet gjør, siden det er malt av hele kornet. Det er derfor grove brød er sunnere enn fine brødene..

Hvete

Følgende meltyper av hvete finner du i butikken: siktet hvetemel, sammalt hvete grov, sammalt hvete fin, helkorn, hvetekim, hvetekli (kruskakli) og semulegryn. Siktet hvetemel er det bakemelet vi bruker mest, og det gir lette og luftige bakverk. Hvetemel har unike bakeegenskaper. Det inneholder glutenproteiner som gir deigen evnen til å heve seg. Sammen med siktet hvetemel kan vi bruke mye mel som ikke har god bakeevne, som for eksempel byggmel. 

Bygg

Bygg foredles og foreligger som byggmel eller byggryn. Byggmelet har ikke evne til å utvikle et gluten-nettverk slik som hvete. Blandingen av inntil 40 prosent bygg med siktet hvete kan gi gode resultater ved baking. Det er mulig å bake med mer byggmel, men da får vi brød som blir tunge og kompakte. Byggmel brukes derfor i brøddeigen for smakens skyld.

Havre

Av havre lages havregryn, havremel og havrekli. Havre har en nøtteaktig smak som gir god smak på brødet. I havre er det ikke gluten, og du må derfor blande havre med hvetemel for å oppnå et godt bakeresultat. Vær oppmerksom på at det kan finnes spor av gluten i havre, som kommer fra andre kornsorter fra møllen. Må du bruke havre hvor det ikke finnes spor av gluten, kan man få kjøpt glutenfri havre.

Rug

Av rugmeltyper finner du rugmel, sammalt rug grov og sammalt rug fin. Rug gir en fyldig saftig smak, og brød bakt med blant annet rug har lengre holdbarhet. Heller ikke rug har proteiner som kan danne gluten slik som i hvete. Men rug inneholder mye fiber som binder vann, og dette gjør det mulig å bake brød basert på bare rug. Imidlertid er bakeevnen langt dårligere enn i hvete, og rene rugbrød blir tunge og kompakte. Surdeig gir rugbrød en lettere og luftigere konsistens.

Spelt

Spelt finnes som siktet spelt og sammalt spelt. Spelt han erstatte hvete i alle slags bakverk og matretter. Spelt oppfører seg noe annerledes på grunn av svakere gluten enn hvete og tåler blant annet mindre elting.

Hvetekli og hvetekim

Dette brukes i en brøddeig i små mengder for å gi ekstra grovhet og smak til brødet ved siden av ekstra vitaminer og mineraler.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn